ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Το Ελληνικό Σχολείο « Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό » ιδρύθηκε το 1965 και λειτούργησε αρχικά ως Δημοτικό Σχολείο, με πρώτο Δάσκαλο τον αείμνηστο π. Κάλλιστο ΒΑΦΕΑ-ΒΑΦΕΙΑΔΗ. Στεγάστηκε στο κοινοτικό σημερινό κτίριο, υπό διαφορετική βεβαίως μορφή. Εφτά χρόνια προσπαθούσε η Ενορία -Κοινότητα να εδραιώσει το σχολείο, ώσπου το 1973 το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης του Σχολείου απέσπασε τον κ. ΦΙΛΙΝΗ, πρώτο αποσπασμένο δάσκαλο στο σχολείο μας, για τα τμήματα Νίκαιας και Μονακό, για μια πενταετία (1973-1978). Το μαθητικό δυναμικό και των δυο τμημάτων, σύμφωνα με το αρχείο του Σχολείου, ανερχόταν στους 23 μαθητές/τριες.
Με τη λήξη της απόσπασης του κ. Φιλίνη, το Υπουργείο Παιδείας απέσπασε δεύτερο δάσκαλο τον κ. ΣΕΡΕΣΛΗ (1978-1983), και τρίτο δάσκαλο τον κ. ΖΑΓΑΛΙΚΗ.(1983-1986). Από το 1986 ως σήμερα την ευθύνη του Δημοτικού Σχολείου έχει ο αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας δάσκαλος Μιχάλης Σεληνιωτάκης (Ιεροδιδάσκαλος).
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ
Το 1992, με εισήγηση του Ιεροδιδασκάλου Μιχαήλ Σεληνιωτάκη στην επισκεφθείσα το σχολείο μας, Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Ε. ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ αλλά και με τη σθεναρά υποστήριξη της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη δημιουργία τμημάτων Γυμνασίου-Λυκείου, στη Νίκαια και Μονακό, αποσπώντας τον πρώτο Καθηγητή Φιλόλογο Ι. ΛΙΟΝΗ (1993-1998). Στη λήξη της θητείας του το Υπουργείο τον αντικατέστησε με την Καθηγήτρια-Φιλόλογο κ. Α. ΣΚΟΥΡΑ (1998-2003), την Καθηγήτρια-Φιλόλογο κ. ΤΣΑΝΛΤΑ-ΠΙΣΤΟΛΑ (2003-2008) και την Καθηγήτρια-Φιλόλογο Χ. ΣΤΕΦΑΝΗ (2008 – 2011) και την Δί/δα Ειρ. ΛΕΟΝΤΗ (2011 – 2018).
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα το Σχολείο μας, διατηρεί τάξεις Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου με τμήματα στη Νίκαια, στο Μονακό και στο Le Cannet (Cannes), στα οποία διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα και τον πολιτισμό, σύμφωνα με το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα οι δύο αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Εκπαιδευτικοί, σε περισσότερους από 40 μαθητές και μαθήτριες ως επί το πλείστον Ελληνόπουλα.
Το Σχολείο προσφέρει επίσης την δυνατότητα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού και στους Φιλέλληνες της περιοχής με οργανωμένα τμήματα Ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων) που λειτουργούν στη Νίκαια, στο Μονακό και στο Le Cannet (Cannes), και φιλοξενούν σήμερα περίπου 35 ενήλικες. Υπεύθυνος του Δημοτικού (Νίκαιας – Μονακό) και των Τμημάτων Ενηλίκων (αρχαρίων) είναι ο δάσκαλος Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, ενώ υπεύθυνη του Γυμνασίου-Λυκείου και των Τμημάτων Ενηλίκων (προχωρημένων), είναι η Καθηγήτρια Φιλόλογος δί/δα Ειρήνη Λεοντή.
Τα μαθήματα στη Νίκαια παραδίδονται σε αίθουσα του κοινοτικού κτιρίου, που προσφέρεται δωρεάν από την «Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Νίκαιας Κυανής Ακτής- Μονακό». Είναι μία πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα κλιματιζόμενη, που μάλλον θα ζήλευαν αρκετές σχολικές μονάδες, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας: «Οπτικοακουστικό σύστημα», μεγάλη oθόνη- τηλεόραση LCD, 12 φορητούς δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», υπολογιστές βιβλιοθήκη, πίνακα multimédia, και βέβαια θρανία για τους μαθητές.
Μαθήματα επίσης παραδίδονται και στο Εκπαιδευτικό Συγκρότημα –Γυμνάσιο-Λύκειο- « Nicolas Barré-François d’Assise » στο Πριγκιπάτο του Μονακό, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας του Πριγκιπάτου το 2009. Τα μαθήματα παρακολουθούν 6 μαθητές και 9 ενήλικες. Υπάρχει τάση αύξησης του αριθμού των μαθητών.
Τέλος μαθήματα νέων ελληνικών παραδίδονται και στο κτίριο του δημαρχείου του Le Cannet μετά από συμφωνία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και δωρεάν παραχώρηση της ανακαινισμένης για την περίπτωση αίθουσας του παλαιού δημαρχείου. Τα μαθήματα παρακολουθούν περίπου 15 μαθητές και 15 ενήλικες.
Είναι δε κοινά αποδεκτό αλλά και επιβεβαιωμένο, από τις επίσημες Αρχές και τους αρμόδιους επί του αντικειμένου Θεσμούς, ό,τι το Σχολείο μας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Ελλήνων και Φιλελλήνων της περιοχής και αποτελεί «Ελληνικό Κέντρο» κοινού ενδιαφέροντoς και πολιτισμού με έντονη δυναμική και προοπτική για το μέλλoν.
Όλα τα τμήματα του Σχολείου τηρούνται υπό την εποπτεία του Συντονιστή Εκπαίδευσης που μέχρι το σχολικό έτος 2009-10, έδρευε στο Παρίσι. Από το σχολικό έτος και 2010-11 εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η άψογη εξάλλου συνεργασία την οποία διατηρούμε με τους εκάστοτε Συντονιστές Εκπαίδευσης εγγυάται την προσφορότερη απόδοση για την επιτυχία του Εκπαιδευτικού προγράμματος και έργου. Η αλληλοβοήθεια αυτή δημιουργεί στερεά θεμέλια και είναι εχέγγυο στον τομέα αυτό, για την επιτυχία του εφικτού.
Με το Σχολείο συνεργάζονται στενά και εποικοδομητικά, οι Επίτιμοι Γενικοί Πρόξενοι, Νίκαιας και Μονακό, η Ελληνική Κοινότητα του Μονακό, ο αναγνωρισμένος από το γαλλικό Νόμο « Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού Σχολείου Κυανής Ακτής-Μονακό» καθώς και το τμήμα νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας.
Επιπλέον υπογραμμίζουμε και κάτι. Θεωρούμε αδιανόητο να επιχειρείται «έντεχνα και σπασμωδικά» η αποδυνάμωση του ήδη υπάρχοντος Θεσμού για την καθιέρωση «άλλων παράλληλων ανύπαρκτων τμημάτων, με ανύπαρκτους μαθητές, βασιζόμενα σε αμφίβολες συμβάσεις» αποσκοπώντας και μόνο στην «οικονομική ή κάθε άλλου είδους ενίσχυση».
Αντίθετα, η αποστολή του «Ελληνικού Σχολείου Νίκαιας Κυανής Ακτής-Μονακό», είναι έργο προσφοράς στα παιδιά των συμπατριωτών μας, που για πολλούς λόγους ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και δίψυχοι ζουν σε μια κοινωνία όπου η εθνική πολιτιστική κοινωνική και κυρίως γλωσσική αλλοτρίωση είναι παρούσα, κάποτε καταλυτική. Εμείς εδώ στην αλλοδαπή, καλούμαστε να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε αυτά, σπουδάζοντας την ελληνική γλώσσα και πατρίδα – τόπο, ανθρώπους, ιστορία, κοινωνική και πολιτιστική ζωή παράδοση. Αυτονόητο μέλημα μας είναι η διάδοση και η προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στους μη γνωρίζοντες την ελληνική ταυτότητα καθώς και η καλλιέργεια -ενίσχυση του Φιλελληνισμού. Για το λόγο αυτό, το σχολείο κάνει το παν, στο μέτρο του δυνατού, για να ανταποκρίνεται διαχρονικά στις απαιτήσεις των Ομογενών της περιοχής.
Κύριος στόχος μας είναι η ομόνοια και η ενότητα των Ομογενών – Παροίκων μας, αρχές στις οποίες χρεωστούμε την μέχρι σήμερα αξιοπρεπή παρουσία μας στη φιλόξενη αυτή Χώρα, και χάρη των οποίων θα μπορούμε να καυχόμαστε και στο μέλλον για ό,τι είμαστε.
Ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου
Μιχάλης Σεληνιωτάκης